Summering Atmosphere 2016 (plus ett ACMX)

maj 29, 2016

Aruba höll nyligen deras årliga evenemang Atmosphere, denna gång i Portugal. Detta var även det första Atmosphere under flaggan av det nya bolaget HPe Aruba Networks. Aranya var på plats för att få en insyn i det senaste inom företagsanpassade mobilitet- och accesslösningar. Totalt deltog 1030 Aruba-partners och kunder.

Aruba Certified Mobility Expert (ACMX)

Vi vill inleda med att säga stort grattis till Christoffer Jacobsson som tog sitt ACMX (#537) på Atmosphere. Detta innebär att Aranya just nu har en av två aktiva ACMX-certifierade tekniker i Sverige, och den enda i Stockholmsregionen. Aranya fokuserar väldigt högt på teknisk kompetens och det är med stolthet vi fortsätter vara branschledande inom HPe Aruba Networks.

Keynote #1 Inledning

Dominic Orr (Arubas grundare) invigde Atmosphere 2016 med ett intressant föredrag om framtiden kring GenMobile och Digital Workplace tillsammans med några viktiga referenskunder.

Genmobile handlar om att dagens unga generation användare som förväntar sig en ständig uppkoppling och tillgång till molnet. Dessa är de som är villiga att använda de tjänster och funktioner som wireless erbjuder ”beyond” wireless så som location tracking, beacons etc. 

Arubas syn på Digital Workplace är hur företag och organisationer nu och i framtiden bygger LAN-miljöer, där Wifi är den primära accessmetoden för arbetsplatsen. Genom den teknik som Aruba har går det verkligen att säkerställa och förutse kvaliteten för användarna utifrån de applikationer och tillämpningar som nyttjas. Användarupplevelsen, samt förenklingen för IT-avd kring hanteringen av användare och enheter (inkl IoT), är i högsta fokus. Andra smarta möjligheter kring Digital Workplace är att nyttja beacons för att optimera kontorsytor och effektiv användning av konferensrum.

Keynote #2 – Trender

Aruba med inbjudna gästföreläsare presenterade ett antal exempel på trender inom digitaliseringen av företagsmiljöer och organisationer. Dessa fortsätter med nya smartare tillämpningar inom exempelvis utbildningssektorn och sjukvård. Intelligent nyttjande av datat som framför allt wirelessnäten och tillhörande autentiseringsplattformar som Clearpass levererar är en nyckelfaktor.

IoT har blivit än mer konkret med faktiska färdiga tillämpningar såsom Tesla som kontinuerligt från sitt cloud hämtar data från samtliga fordon och erbjuder nya tjänster direkt till föraren i bilen. Ett annat exempel är Amazon med deras buttons där en liten IoT pod kan utföra beställningar med bara en knapptryckning exakt där behovet uppstår.

Ett exempel på hur Amazon förenklar för slutanvändare genom att använda Dash Buttons via BLE-teknik. Ett knapptryck och användare lägger en order på mer tvättmedel när det tagit slut.

Ytterligare en tydlig trend är automation via API:er mellan SDN-applikationer och nätverksutrustning för att effektivare nyttja, styra och hämta den information som just detta företag/organisation behöver. Detta kan vara just nu i realtid eller för analyser kring användarbeteende för att förbättra sin nätverksmiljö.

Keynote #3 – Aruba Teknikutveckling

 • ClearPass – API
  • Ny version av ClearPass med förbättrat API-stöd.
  • Extensions.
 • Accesspunkter
  • Ett helt nytt sortiment Wave 2 Accesspunkter 300-serien.
 • Switchar
  • SDN-stöd i samtliga switchar både i nativ- och i hybidmode.
  • Smart Rate multi-gigabit Ethernet, dynamiska portar från 1, 2,5 ,5 och 10 GE.
 • Airwave Clarity
  • Ny modul i Airwave som levererar intuitiv forensisk data som gör att
   man kan förutse problem innan de uppstår och användaren påverkas.

Summering

Det var ett välarrangerat Atmosphere med många bra dagar med mycket intressant information på high level såväl som djupt tekniskt. Aruba visar tydligt att de avser att förbli marknadsledande och förtjänar sin plats högst upp i högra hörnet i Gartnerdiagrammet.